D3.js ile meslek-eğitim anketinden toplanılan veriyi görselleştirme

Hana Kamer
Hana Kamer
Published in
2 min readApr 1, 2016

--

Bir ay önce bütün sosyal medya kanallarından ısrarla paylaştığım bir anket olmuştu. Amacım küçük çaplı bir veri görselleştirme projesi yapmaktı.

Öncelikle anketin yayılmasına yardımcı olan herkese teşekkürler:)

İlk defa bir anket düzenledim ve yaklaşık 600 veri topladım. Aslında ilk anket için fena bir sayı olmadığını düşünüyorum ama bir daha anket yaparsam dikkat edeceklerimi sıralayayım:

  • Kişilerin el ile girebilecekleri veriyi mümkün oldukça minimuma indirirdim zira datayı işlemesi, aradan geyikleri ayıklaması epey zaman alıyor.
  • Daha renkli olmasına ve doldurana bir heyecan katmasına en az toplayacağım veri kadar önem verirdim
  • Anketteki soruları verilen cevaplar doğrultusunda yönlendirirdim
  • Son olarak da zorunlu olmayan bölüm eklemezdim zira bunun eklenmemiş olmaktan bir farkı yok:)

Anketi Google Docs kullanarak hazırladım. Cevaplar Google Sheets’de live olarak kaydoluyor. Anketin dolumları bittikten sonra girilen meslekleri ve eğitimleri sınıflandırdım.

Mr. Data Converter online tool’unu kullanarak json formatına çevirdim.

Projemde d3.js kütüphanesini kullandım. Alınan eğitimin edinilen meslek ile arasındaki ilişkiyi göreselleştirmek için Sankey diagramını kullandım.

resim kaynağı için link

Sankey diagramı bir çeşit akış diagramıdır. Okların kalınlığı akışın miktarını yansıtır. Bu diagramlar genellikle işlemler arasındaki enerji veya madde akışını göstermek için kullanılır. Sankey diagramı, ismini; bu diargramı buhar makinesinin enerji verimini görselleştirmek için kullanan Matthew Henry Phineas Riall Sankey adındaki İrlandalı bir kaptandan almıştır.

Grafiğin interaktif haline buradan ulaşabilisiniz.

Diargramdaki linklerin görünürlüğünü arttırmak için önerilen bir renk paleti var mı veya renk seçimleri nasıl yapılmalı diye araştırdım ve şu siteyi buldum. Çok sevdim bence siz de bakın:)

Meslek memnuniyeti, çalışılan yıl ve sektör verilerini göstermek için heatmap diagramını kullandım. Aynı meslekte, aynı süre çalışanların 10 üzerinden değerlendirilmiş olan memnuniyetlerinin ortalamarını alıp çıkan değerleri renklerle derecelendirdim.

Grafiğe buradan ulaşabilisiniz.

Tabi ki bu verilerden neden — sonuç ilişkisine varmak imkansız, en başında projenin öyle bir amacının olmadığını da belirteyim.

--

--